Tennis & Padel spelen bij winterweer: hoe om te gaan met de banen?

09 december 2021


Tijdens de wintermaanden bestaat altijd de kans dat de padel- en tennisbanen vanwege het winterweer niet bespeelbaar zijn. Hoe moeten we hiermee omgaan? 

Padelbanen

We hebben voor alle padelspelers een aantal regels opgesteld, die aangeven hoe om te gaan met de banen tijdens de wintermaanden:

  • Als er bladeren en/of eikels op de padelbaan liggen maak dan de baan voor gebruik schoon met de aanwezig hark.
  • Bij droge vorst kan gewoon padel gespeeld worden.
  • Bij sneeuw kan het kunstgras niet worden bespeeld en moeten we de sneeuw op natuurlijke wijze laten verdwijnen. Dus niet gaan vegen en schuiven!
  • Bij opdooi, dus na een vorstperiode, mag er geen gebruik gemaakt worden van de padelbanen.
  • Bij ijzel mag er geen gebruik gemaakt worden van de padelbanen.
  • Test of er nog sprake is van opdooi in de padelbaan om te bepalen wanneer er weer gepadeld kan worden. Dit is relatief eenvoudig te testen. Door de balstuit te testen kan worden bepaald of de padelbanen weer veilig bespeelbaar zijn. Beperk het aantal voetstappen op de padelbaan en test de balstuit in de uitloop en niet in het speelveld.
    • Onbespeelbaar: de bal stuit slecht en de klank van de balstuit klinkt dof.
    • Bespeelbaar: de bal stuit minimaal 80% omhoog en de klank van de balstuit klinkt helder.

Tennisbanen

Na een vriesnacht zijn we genoodzaakt de tennisbanen in de loop van de ochtend te sluiten, ook al gaat net het zonnetje lekker schijnen. Dat is jammer, maar het kan niet anders, want de banen kunnen flink beschadigd raken als er in deze omstandigheden wordt gespeeld. 

Dat zit zo. Als de banen bevroren zijn kan je tennissen, want dan zijn ze hard. Je ziet dan een witte vorstlaag op de banen. Zodra de temperatuur boven 0 komt en de dooi inzet, komt de vorst uit de grond en vormen er plassen op de baan. De toplaag van de banen wordt dan zacht en de lijnen kunnen iets omhoog komen. Er moet dan worden gewacht tot de banen redelijk droog zijn, zodat ze gewalst kunnen worden. Als dat niet gebeurt en er toch wordt getennist, gaan de banen kapot, alleen al door erop te lopen. 

Hoe kun je zien of de banen open of gesloten zijn?

Zodra Berry namens de BOC constateert dat banen niet bespeelbaar zijn, sluiten zij de banen voor reserveringen. Er kan dan geen baan via de app of website geboekt worden. De reserveringen die al gepland stonden, worden geannuleerd. 

Website

Op de homepage van de website staat in de rechterkolom een blokje 'Beschikbare banen'. Als je klikt op 'vandaag' en een tijdvak kiest, zie je of de balk rood (gesloten) of groen (open) is.

App

In de KNLTB Clubapp ga je naar 'Baan reserveren'. Als de banen gesloten zijn is de balk waar normaal groene tijdvakken in staan die je kunt boeken uitgegrijsd. Als je een balk tikt, zie je staan 'Deze baan kan niet op afstand worden gereserveerd', wat betekent dat de baan gesloten is.

Baanonderhoud

De baanonderhoudscommissie (BOC) moet zo nu en dan aan de banen werken. Dit betekent dat de lijnen worden opgevuld met nieuw gravel. De banen zijn dan in het begin wat zachter achter de lijnen, en dit kost wat tijd tot ze weer aanvoelen zoals gewoonlijk. Wat extra geduld en tussendoor slepen helpen dan mee. Het baanonderhoud vindt doorgaans plaats op momenten dat er niet wordt gespeeld, zodat leden er geen last van hebben. 

 

Nieuwscategorieën Uit de vereniging

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 35 582 4567

Tennisvereniging de Rading

't Jagerspaadje 22
1231 KJ Loosdrecht

KVK-nummer

40516869