Zelfwerkzaamheid

Zelfwerkzaamheid is een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van de Rading. Het onderhoud van het park, de bardiensten en keukendiensten worden door leden gedaan. Doordat ieder lid van onze vereniging van 18 t/m 70 jaar (die deze leeftijd op de peildatum 1 januari 2022 heeft) een aantal uren per jaar (huidig is 6 uur) meedraait in de club, vangen we 2 vliegen in 1 klap:
 1. We houden het lidmaatschap betaalbaar door het voorkomen van extra personeelskosten.
 2. Je maakt, zeker als nieuw lid, makkelijk contact met veel andere leden doordat je gelijk 'meedraait'. 
Hoe werkt het inschrijven voor de zelfwerkzaamheid?

Ieder nieuw tennisseizoen word je uitgenodigd om je 6 uren zelfwerkzaamheid in te vullen. Het inschrijven voor de zelfwerkzaamheid gaat via de website of de KNLTB Clubapp. Leden die moeite hebben om dit zelf te doen, kunnen contact opnemen met [email protected]. De coördinatoren van de dienstenplanning zullen je dan helpen met het vinden van een geschikt moment.

Leden verdienen punten met het draaien van hun diensten. In totaal moeten leden 6 punten behalen, die staan voor 6 uren dienst. Er kan worden ingeschreven voor verschillende soorten diensten.

Overzicht diensten

Leden kunnen zich via de website of KNLTB Clubapp inschrijven voor de volgende diensten:

 • Bardienst
  De reguliere bardienst vindt plaats gedurende het gehele seizoen op dinsdag-, woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagochtenden, zaterdag- en zondagmiddagen, doordeweekse avonden, én, net als vorig jaar ook tijdens de zomervakantie. Er wordt op deze momenten vrij gespeeld door de leden en de drukte in het clubhuis en op het terras zal die dagen doorgaans meevallen. Deze bardiensten kunnen makkelijk door alle leden worden ingevuld en ervaring is hiervoor niet nodig. Reguliere bardiensten zijn altijd ingedeeld in blokken van 3 uur.

 • Bardienst Extra
  De ‘bardienst extra’ staat ingepland op momenten dat het tijdens competitiedagen- en avonden en toernooien drukker is dan gewoonlijk. Van de leden die tijdens deze momenten bardienst draaien vragen we een ‘extra’ stap te willen, maar vooral te kunnen zetten. Het is wenselijk om die momenten ervaren barpersoneel te hebben staan, die met een grotere druk dan die van gemiddelde avonden om kunnen gaan. Ook de bardienst extra is ingedeeld in blokken van 3 uur, met uitzondering van een handvol drukke avonden, waar een extra uur aan de dienst wordt geplakt. 

  De bardienst extra is dus druk, maar ook erg gezellig! Leden die het leuk vinden om deze speciale bardiensten te draaien kunnen deze vinden in de dienstenplanning. De drukste diensten zijn de volgende:
  • Vrijdagavond competitie (tussen 18.00 en 0.00 uur).
  • Clubkampioenschappen doordeweekse avonden (tussen 17.00 en 0.00 uur) en weekenden (tussen 9.00 en 0.00 uur).
  • Tijdens het Rading Weekend Open in juni en november op vrijdagavond (van 18.00 en 0.00 uur) en op zaterdag en zondag (van 9.00 tot 0.00 uur) 

 • Keukenhulp diensten
  Op vrijdagavonden tijden de voorjaars- en naajaarscompetitie is het heel gezellig druk en wordt er flink geborreld. Een extra handje in de keuken komt op dat moment van pas voor het voorbereiden van de hapjes en borrelplanken.

 • Schoonmaakdiensten
  Op een viertal maandagochtenden in het jaar gaat een schoonmaakploeg aan de slag om het clubhuis van top tot teen onder handen te nemen. Die zaken waar een reguliere bardienst niet aan toekomt zullen dan worden aangepakt, zodat we allemaal van een schoon en fris clubhuis kunnen genieten.

 • Parkdiensten
  De parkdiensten zijn qua aantal beperkt in omvang. Een aantal parkdiensten gaan op uitnodiging. Dat is omdat er met machines gewerkt moet worden die de mensen zelf meenemen, en die ze ook zelf kunnen bedienen, met inachtneming van alle veiligheidseisen. Parkdiensten vinden altijd plaats in blokken van 3 uren.

 • Baanonderhouddiensten
  In oktober en november valt er ontzettend veel blad van de bomen rondom het park op de baan. Dat vraagt om het regelmatig bladvrij maken van de banen. Berry is altijd aanwezig en coördineert deze werkzaamheden. Het gaat vooral om de banen 4, 5, 6, 7, de minibaan, en de padelbanen.

 • Ramen wassen van de padelbanen 
  De padelbanen zijn prachtig, en nóg mooier worden ze met glas dat helemaal vrij is van strepen, vegen en viezigheid. Op dezelfde maandagochtenden als het clubhuis wordt schoongemaakt, zetten we ook 2 mensen aan het werk om de binnen- en buitenkant van de ramen van de padelbanen te wassen. 
De spelregels:
 • Als je bardienst hebt, lees dan altijd even de instructiemap. Deze ligt naast de kassa en geeft je tips en een aantal spelregels.
 • Onze vereniging heeft strikte sluitingstijden, dit in verband met voorkoming van licht- en geluidsoverlast in de buurt. Op normale tennisavonden geldt dan ook: 23.00 uur, alle lichten op de banen uit (gaat automatisch) en om 22.45 laatste ronde. Om 23.15 moeten alle bezoekers het clubhuis verlaten hebben. 
  Let op! Overtreding hiervan kan de club veel geld kosten aan boetes!
 • Sta je achter de bar en weet je het even niet? Geen probleem! Ieder lid heeft zelfwerkzaamheid en kan je dus even helpen!! Er is dus altijd wel iemand met genoeg kennis in de buurt aan de ander kant van de bar.
 • Onze tennisvereniging heeft, naast de bar, een uitgebreide keuken met een grote groep vrijwilligers die daar ieder jaar veel uren werken. Draai je bardienst terwijl de keuken open is? (maaltijden zijn dan te bestellen). Maak dan even kennis met ze en stem even af hoe je de bestellingen aan ze doorgeeft. Zij zorgen dan verder voor alle maaltijden. 
 • De bardiensten tijdens toernooien en evenementen zijn drukker dan normaal. Hou daar rekening mee met inschrijven. 
 • Zelfwerkzaamheid kan niet worden afgekocht. Wel kunnen ingevulde bardiensten tegen betaling worden overgedragen aan leden die dat hebben aangegeven te willen doen. Dit is en blijft de verantwoordelijkheid van het lid dat de zelfwerkzaamheid ‘verschuldigd’ is.
 • Het KNLTB.Clubsysteem houdt bij hoeveel punten leden hebben behaald. Als de 6 uren dienst zijn ingepland, krijg je de benodigde 6 punten.  
 • Je moet uiterlijk eind maart je 6 uur dienst hebben ingepland. Als je dat op 1 april nog niet hebt gedaan, zal je worden geblokkeerd via het KNLTB.Clubsysteem, wat betekent dat je geen baan kunt reserveren.
 • Indien men een dienst ‘mist’ zal deze op een later tijdstip alsnog te worden ingehaald. Op de naleving van de diensten zal strenger worden toegezien.
Dit klinkt allemaal erg streng, dat beseffen wij ook, maar zonder deze afspraken, komt er onevenredig veel werk op de schouders van de welwillende leden. Dat is inmiddels de les die we de afgelopen jaren hebben geleerd.

Niet op komen dagen

Helaas komt het af en toe voor dat mensen zich wel inschrijven maar op het moment van zelfwerkzaamheid niet verschijnen. Dit geeft uiteraard lastige situaties achter de bar want je zadelt andere clubleden met een direct probleem op. Wanneer je niet komt opdagen zal er contact met je worden opgenomen door de aanwezige leden. Kan je echt niet komen? Spreek dan met de coordinator van de dienstenplanning een nieuwe tijd/datum van voor het voldoen van je bardienst. Deze is te bereiken via [email protected]. Wanneer hier door een lid niet actief en verantwoordelijk mee wordt omgegaan zal het bestuur zich buigen over eventuele gevolgen. Liever doen we dit natuurlijk niet en houdt iedereen zich netjes aan de regels, die opgesteld zijn om onze club goed te kunnen laten draaien!

Je kan onverhoopt je bardienst niet draaien?

Natuurlijk kan het voorkomen dat je door omstandigheden je dienst niet kan draaien. Je kan er dan voor kiezen contact op te nemen met andere leden om te ruilen, of je kan je bardienst afkopen. Kosten zijn €10,00 per uur. Op onze website staat een lijst met leden die graag een bardienst overnemen. Betaling gaat direct naar degene die je dienst(en) over neemt, maak hier goede afspraken over. Wil je op de lijst komen te staan? Stuur een mail naar [email protected].

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 35 582 4567

Tennis & Padel de Rading

't Jagerspaadje 22
1231 KJ Loosdrecht

KVK-nummer

40516869